STORE LANDE TROR På LYS FREMTID FOR SIG SELV - MEN VENTER EU-KOLLAPS

Størstedelen af de adspurgte fra Kina, Saudi-Arabien og Rusland mener, at det er sandsynligt, at EU vil kollapse i løbet af de næste 20 år.

Det viser en måling fra tænketanken European Council on Foreign Relations (ECFR).

I Europa er det i gennemsnit hver tredje adspurgte, der har samme holdning. I Danmark er troen på EU dog stærkere med kun 19 procent, der ser EU's kollaps sandsynligt.

Samtidigt med, at størstedelen af respondenterne i de førnævnte lande ikke tror på EU's overlevelse, så har man en grundlæggende optimisme i forhold til sit eget lands fremtid.

69 procent af besvarelserne fra Kina og 54 procent fra Rusland lyder på optimisme, hvor tallene for henholdsvis Europa og USA lyder på 31 og 24 procent.

Det er iøjnefaldende, fortæller Lykke Friis, som er direktør for Tænketanken Europa.

- Grundstemningen er helt anderledes end i Vesten. Det siger noget om, at hvor vi opfatter vores værdier som værende under pres, så er det for andre et tegn på, at Vestens overherredømme er ved at krakelere, siger hun.

Tallene afspejler ifølge tænketanksdirektøren, at man ikke føler noget pres eksempelvis i forhold til at støtte op om EU's sanktioner mod Rusland.

- Hvorfor lytte til EU, hvis man forventer, at det braser sammen inden for 20 år? siger Lykke Friis.

Målingen er global og er foretaget i 10 store lande uden for Europa og 11 europæiske lande. Sammenlagt er 25.000 adspurgt.

I Kina kan den dog ikke ses som repræsentativ for hele landet, da der kun er respondenter fra de fire største byområder i landet. I Indien var landdistrikter og mindre storbyer ikke dækket, og i Rusland var det kun folk fra byer med mere end 100.000 indbyggere, der blev adspurgt.

Det er Tænketanken Europa, som står for de danske tal.

ECFR er en tænketank, som forsker i europæisk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

/ritzau/

2023-11-20T13:07:15Z dg43tfdfdgfd